Fodring af vores kæle og hobbydyr

Foreningsmøder - foredrag - foreningsservice - rejser- arrangementer - messer - udstillinger - QR pets - Pet card 


Pet-group.IvS CVR 37622311

Fodring af vores kæle- og hobbydyr.


Poul Erik Kristensen / Pet-group


Rigtig mange foder deres kæle- og hobbydyr, som Fanden læser biblen. Det er måske en påstand med mortifikationer, men desværre rigtig.


Hvor mange af os tænker på, om det er vigtigt for vore kæledyr at få det rigtige foder ? Mange gør, men gør de noget ved det ?.


Skal alle dyr have det samme foder, og kan de leve, og lever godt af det ? Nej, selvfølgelig kan de ikke det. Nogle dyr skal have kød, som hoved ingrediens ( Canivore ). Andre spiser kun græs ( Graminivore ) . Andre må kun få meget lidt proteiner ( Herbivore ).  Dyrs foder er MEGET forskelligt fra dyr til dyr. Dyreunger skal jo heller ikke have det samme foder som voksne dyr. Overvægtige dyr skal ikke bare fodres mindre, men fodres med det rigtige foder. 

Mængden af proteiner, fedt, kulhydrater, vitaminer, mineraler og tilsætningsstoffer skal være afbalanceret efter hvilket dyr det er til. Køb foderet ved dyrehandleren, de har viden og uddannelse til af råde og vejlede dig. Fordi dine dyr godt kan lide f.eks. det dåsefoder du stiller for dem, er det ikke ensbetydende med at de kan leve af det. Prøv at læse hvor meget vand der er i dåsefoderet og hvor meget foder der er deri. Du bliver overrasket, det er noget af det dyreste vand du kan købe. Det samme gælder for vildfugle foder, hovedingrediensen er for det meste byg og hvede, foder som vores små fugle ved foderbrættet i kan æde. Lad dig ikke narre af indpakningen og størrelsen. Meget foder behøver IKKE at være lig med godt foder.


Gode råd man tit og ofte for udleveret, hvis forhandleren er i tvivl : Hvis du er i tvivl om, hvad der er bedst for netop dit kæledyr, så kontakt din forhandler af kvalitetsfoder.  Det bringer straks et nyt spørgsmål til overfladen. HVEM har kvalitetsfoder ?


For at finde ud af hvilken foder et specifikt dyr skal have, skal man først sætte sig ind i hvad er dyrets naturlige hovedfoder. Er det kød, grønt, insekter, alger, osv. osv. Som udgangspunkt skal hovedfoderet være ca. 70 – 80 % af alt det foder der gives, incl. godbidder. Nogle dyr er f.eks. hyper canivore (hyper kødædende), og så skal hovedfoderet være ca. 90 %. Andre dyr er omnivore (alt ædende)  det skal forstås således at dyret både kan spise og leve af kød, grønt, insekter, alger osv. men ikke kun af en af ingredienserne, dyret skal foders afvekslende.


Foder har også en holdbarheds tid. Lad være med at foder med foder der er for gammelt. Det har ingen værdi. Kasserer det. Opbevare det friske foder i tætsluttende dåser eller beholdere.


Husk det foder dine dyr får, bestemmes af dig, ikke dyret. Det er dig der kan læse og forstå, ikke dyret. Hvis du alligevel lader dyret bestemme og det lider, kan du dømmes for passiv dyremishandling. Sammen med foderet hører der vand til, men hver for sig, ( hvis det ikke er akvariefisk og andre vandlevende dyr.) det er derfor det hedder en foderskål og en vandskål. Hunden skal ikke have madrester fra menneskets bord. Katten skal ikke have mælk. Musen skal ikke have ost. Og ja selvfølgelig må dyrene få godbidder, men husk det er godbidder, ikke foder.


Efter hele den snak om foder, så er der nogle der vil sige: Mine dyr lever godt, de spiser alt det hjemmelavet mad jeg sætter for dem, de lege og springer rundt, og får et langt liv.  Så er spørgsmålet bare kunne det liv have varet lidt længere ? Kunne dyret have haft et højere livskvalitet ?  Plus mange flere spørgsmål, som vi ikke får svar på, men kun kan tænke os til…

Poul Erik Kristensen / Pet-group


Formålet for foreningen er at fremme dyrevelfærd i Danmark.


Dette gennem afholdelse af foredrag, møder og lign. samt udstillinger og messer i Danmark,

Pet-group driver desuden også QR-Pets online dyrevelfærd, hvor vi tilbyder dyrehandlere, grossister, eksportører, importører og privat brugere pasningsvejledninger, samt andet relavant materiale for håndtering af kæle og hobbydyr.

Mere en 1675 forskellige planter, hobby og kæledyr er fotograferet og beskrevet