Fisk og dyr i små indelukke

Foreningsmøder - foredrag - foreningsservice - rejser- arrangementer - messer - udstillinger - QR pets - Pet card 


Pet-group.IvS CVR 37622311

Fisk og dyr i små indelukke.


Poul Erik Kristensen / Pet-group


Denne lille artikel skal ses som en øjenåbner, tænk ud af boksen. Der findes en bunke artikler der omhandler folks sure opstød og negative holdning, og jeg vil tro at omkring 50 – 60 procent af dem er fremkommet fordi skribenten ikke har sat sig helt ind i situationen. Lad os slå det helt fast med det samme, jeg er heller ikke for fisk og dyr skal lukkes inde i for små akvarie og indelukker. Læs evt. artiklen ” Opvisningsdyr og zoologiske haver ” F.eks. burhøns, har de det godt i det lille bur de går i?  Vil de have et bedre liv hvis de gik i et større bur, og hvor stor skal det så være. Ville de leve længere hvis de gik frit omkring? Kan de ikke bedre holdes fri for sygdomme i de små bure. Er de ikke nemmere at kontrollere dyrene for sygdomme og skavanker i de små bure. Med alle disse spørgsmål der skal tages stilling til, har vi hvis bevæget os over i etik og moral. Læs evt. artiklen ”Etik, moral og dyrevelfærd.” Et andet spørgsmål som jeg støder på næsten daglig er om det er forsvarligt at holde f.eks. slørhaler ( Carassius auratus ) i en bowler. Det kan få folk op i der røde felt. Men tag det nu roligt, lad os tage det fra starten af. Langt de fleste læsere starter med at danne sig et billede af to eller flere mere eller mindre voksne slørhaler ( 10 cm. ) i en 5 liters bowler.

Men når folk stiller spørgsmålet om de kan have slørhaler i en bowler, så er forholdende ikke sådanne. Langt de fleste har tænkt sig en eller måske to slørhale babyer. Vælge så den største bowle du kan have plads til. Min lille påstand er at man godt kan have slørhaler i en bowler. Stop, lad være med at hidse dig op, læs videre. Det er kun dygtige og omhyggelige fiskeholder der kan have et så lille akvarie. En slørhale kan, under de rigtige forhold, have det dobbelt så godt i en bowler som i et mellem stort akvarie. Jeg har set millioner af forskellige akvarier. Nogle af disse akvarieholder burde aldrig have haft lov til at holde levende fisk eller dyr.  At holde slørhaler i en bowle er en svær en. I sådan en lille vandbeholder er påvirkningen ude fra stor. Rummets temperatur har stor indvirkning på hvor varmt eller koldt vandet i bowlen er. Ingen fisk eller dyr kan tåle store og hurtige temperatur skift. Vi kan heller ikke selv, vi bliver straks forkølet. Lyset ude fra stuen, skifter også hurtigt. Ingen direkte sollys på bowlen. Dette lysskift stresser fiskene, og når de så ikke har nogle steder at gemme sig, så bliver de bange, fare rundt og måske kommer til skade.

I sådan en lille vandbeholder er der ingen, næsten ingen mulighed for at lave en opbygning så fiskene har skjule muligheder, hvor de kan føle sig trygge og rolige. Vandkvaliteten i bowlen, ja det er svært og kræver meget og stor indsigt, for at opretholde en god vandkvalitet. Hvor tit skal vandet skiftes og hvor meget ad gangen. Hvor koldt skal det være, når det hældes i bowlen. Hvad med foderet til slørhaler. Foder til fisk kan næsten købes alle steder, selv i supermarkeder. Vil du give dine slørhaler noget godt foder så går hen til en dyrehandler, de har uddannelse til at råde og vejlede dig. En af de ting som rigtig mange ikke tænker over er hvor gammelt er foderet og har det været åbnet i lang tid. Er du i tvivl så køb noget frisk, men køb noget til de dyr du har, få ikke noget af naboen som har nogle helt andre fisk. Læs evt. artiklen ” Fodring af vores kæle- og hobbydyr”. Hvor tit skal der fodres i en bowle. Svaret er måske flabet men rigtigt, når fiskene har behov for det. Et godt udgangspunkt er at fodre en gang hver anden dag. Når der fodres, skal fiskene nå at spise alt foderet inden det når bunden. Alt foderet skal igennem fisken. Er fiskene ikke interesseret i foderet så spring en dag over med fodringen. Eller foder kun med halv mængde. Husk jo mere ufordøjet foder der er, jo mere forurening og det er lig med mere rengøring. Når slørhalerne så har vokset sig store, så er det på tide at finde et større akvarie til dem. Er du i tvivl om de er for store til din bowle, så er det på tide at skifte.


Så at have slørhaler i en bowler er KUN for dem der KAN passe en sådan vandbeholder. Slørhaler i bowler er IKKE for nybegyndere.


En lille skrøne er at slørhaler i en rund bowle bliver rundtosset. Fisk kan se lige så godt ud af akvariet, som vi kan se ind. Så de forsøger blot at komme ud i den store frihed der er derude. Men stressende må det være at ikke kunne komme derud. 


Den del der omhandler slørhaler, kan i store træk overføres til små akvarie og mere alm. akvariefisk.  Udskift blot ordet slørhaler med akvariefisk og ordet bowler med lille akvarie.


Husk altid – Det er dig der har valgt dyrene, ikke dyrene der har valgt dig.

Poul Erik Kristensen / Pet-group


Formålet for foreningen er at fremme dyrevelfærd i Danmark.


Dette gennem afholdelse af foredrag, møder og lign. samt udstillinger og messer i Danmark,

Pet-group driver desuden også QR-Pets online dyrevelfærd, hvor vi tilbyder dyrehandlere, grossister, eksportører, importører og privat brugere pasningsvejledninger, samt andet relavant materiale for håndtering af kæle og hobbydyr.

Mere en 1675 forskellige planter, hobby og kæledyr er fotograferet og beskrevet