Udvælgelse og transport af kæle og hobbydyr

Udvælgelse og transport af kæle- og hobbydyr.


Poul Erik Kristensen / Pet-group


Når vi nu skal tage stilling til både udvælgelse og transport af de kæle- og hobbydyr vi nu engang gerne vil have, så skal der tænkes i dyrevelfærd. Ikke i kroner og øre, eller hvad der er bedst for os selv. Men i dyrenes ve og vel. Er der plads og rum til de dyr vi vælger? Kan vi opfylde dyrenes krav til et godt liv? Vil vi ofre de resurser som det kræver?


Vi starter med udvælgelse af de eller det dyr vi gerne have i vores hjem. Mange af os vælger ud fra hvad der er på mode, andre hvad de har set ved naboen eller hvad man nu har råd til. Alle disse udvælgelses måder kan være meget forkerte, men kan på samme tid også være rigtige! Udvælgelse af hvilket dyr man gerne vil have, skal altid starte med dyrevelfærd, altså kan vi give dyret de forhold som det kræver og har behov for. Uanset om det er en fugl, fisk, kat eller slange så skal vi sætte os ind i hvad dyret kræver. Dette kan gøres via internettet, snak med en anden som har samme dyr, spørge i dyrehandlen, melde sig ind i specielforeninger. Det er meget sjælden at bare nøjes med af spørge en af kilderne. Husk det er i både dyret, men også i din interesse at det behandles så korrekt som overhovedet muligt.

Et af de vigtigste ting man skal kigge efter, er dyrets sundhedstilstand. Lad være med at købe eller bare at hjemtage et syg dyr eller et dyr som ikke er helt frisk og rask. Uanset om det er gratis eller ej. Se nøje på dyret, opføre de sig normalt, spiser og drikker det normalt, halter det eller hænger det bare i et hjørne. Er der tegn på mistrivsels, så lad dyret går der hvor det går. Hvis du er i tvivl så vent til dyret er frisk igen. Hvem vil hjemtage et syg eller sløvt dyr, og starte med at ringe til dyrlægen? Nej vel. Dog findes der rigtige mange historier om at f.eks. akvariefisk købes syge, hvis man skal tro alle de historier fra folk der har købt syge fisk hos dyrehandleren. Men prøv lige at tænke logisk, hvem tror på at dyrehandleren vil ødelægge sin forretning, ved at sælge syge fisk! Nej vel.

Se nu ordentligt på dyrene inden du køber dem. Er du i tvivl så vent.  80 – 90 % af de dyr og specielt akvariefisk der bliver syge kort efter hjemkomsten skyldes at de kommer hjem i alt for dårlige forhold, eller hjemtransporten ikke er god nok.


Når dyret skal transporteres hjem fra dyrehandlen eller naboen, så tænk på dyrevelfærd. Dyret skal fanges på en måde som ikke stresser dyret. Nogle dyr er langsomme, andre er meget hurtige i deres bevægelser, derfor skal indfangningen ske på den mest humane måde. Derefter sættes i et passene pose, kasse eller transportbur. Indpakningen skal være af en beskaffenhed så dyret ikke lider under transporten. Hvad indpakningen angår så skal der tages højde for transporttiden, temperaturen og transportmidlet. Hvis vi lige smutter tilbage til akvariefisken, så er det her, altså transporten, hvor fiskene lider mest. Og derfor efterfølgende bliver syge. Fisk pakkes bedst i en plasticpose. Posens størrelse afhænger selvfølgelig af hvor store fiskene er, men også hvor mange der skal være i posen. Posen lukkes med ca. 1/3 del vand og 2/3 dele luft. Store fisk pakkes bedst enkeltvis.  Når fiskene er pakket i posen sikres de imod temperatursvingninger, Hvis dyrehandleren giver dig posen med fisk, uden indpakningspapir i et passende lag eller en termopose, som sig, at du gerne vil have den sikkert mod udefra kommende kulde / varme påvirkning. Denne indpakning er meget vigtigt.  Fisk og dyr skal også beskyttes mod stresspåvirkning, fisk ser lige så godt ud af posen, som vi ser ind i posen! Transportere posen forsigtigt, undgår rystelser af posen. Lad transporttiden være så kort som overhovedet som muligt. Hvis transporttiden er længere end 1 time, så fortæl dyrehandleren det, så vil han pakke dem derefter.  Ved hjemkomst ligges posen i det vel indrettede akvarie, husk at fjerne indpakningspapir/ pose. Efter ca. 30 min. åbnes posen, og vand fra akvariet der svare til ca. halvdelen af den mængde der er i posen fra dyrehandlen, ind i posen. Denne proces gentages 3 – 4 gange, med 20 minutters mellemrum, inden fiskene lukkes forsigtigt ud. Lad lyset være tændt mindst 2 timer efter ankomst af nye fisk. Tænk altid over hvordan du indføre nye dyr i nye hjem.


Men husk hjemtransporten er dit ansvar.Nye dyr og fisk vil lide mest overlast, og derfor er det dem der først bliver syge eller i hvert fald viser tegn herpå. Dårligt miljø og lav hygiejne er årsag til langt de fleste dødsfald hos akvariefiskene, sørg for at buret / akvariet fungere perfekt inden nye dyr eller fisk isættes. Lad dem få total fred og ro i mindst et døgn, men glem ikke opsyn med dem også i denne tid. Hvis der skal opstå problemer med dyrene, så kontakt dyrehandleren for råd og vejledning. Husk at dyrehandleren også vil dine dyr det bedste.